CIBORUM INDEX

LASAGNE

Kategori: HUVUDRÄTT


 

Recept

 

Ingredienser

400g köttfärs

1 st gul lök

2 st vitlöksklyftor

Smör

400g krossade tomater

2 msk tomatpuré

2 tsk oregano, basilika, timjan

Svartpeppar

1 st köttbuljontärning

Cirka 10 st lasagneplattor 

 

Ostsås:

3 msk vetemjöl

7 dl mjölk

3 dl riven ost

½ tsk salt

 

Gör såhär:

1.     Sätt ugnen på 225 grader.

2.     Skala och hacka löken och vitlöken och stek det lätt i en stekpanna med lite smör.

3.     Lägg därefter i köttfärsen och stek till du får en brun färg under omrörning.

4.     Tillsätt därpå krossade tomater, tomatpuré, kryddorna samt buljongtärningen.

5.     Låt köttfärssåsen stå och koka i några minuter innan den får stå och svalna en stund.

 

Ostsåsen:

1.     Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. När klumparna är borta häller du i resten av mjölken och låt koka 3 min under omrörning.

2.     Rör ner osten och saltet innan du varvar köttfärssåsen, ostsåsen och lasagneplattorna i en smord form.

3.     Strö över resten av osten och såsen och grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 min.

 

Ursprung:

Lasagne görs på pastaplattor, béchamelsås, ost och köttfärssås och enligt de uppgifter som finns tror man att lasagnen har sitt ursprung från en snarlik rätt kallad ”Loseyns”. Den maträtten kommer från det engelska hovet under Rikard II:s tid under 1300-talet. Man tror sedan att vi människor har utvecklat rätten och fått fram lasagnen.

Pastaplattorna: Pastaplattorna är gjorda på för det mesta durumvetemjöl, ägg och vatten. Det finns även en billigare variant där man inte använder ägg och har ett mjöl med lägre proteinhalt. Men i alla fall är man inte säker på vart pastan kommer ifrån, men man vill/jag vill säga att pastan är från Italien som alla Italienare också även skulle hålla med om. Men man är inte säker för både araberna och kineserna påstår att de uppfann pastan och tog med den till Italien. Än så länge tror man mest på kineserna då det hela tyder på att de uppfann pastan 2000 f. Kr. Alla länder tror självklart att det är deras land som har uppfunnit pastan.

 Béchamelsås: Béchamelsåsen även kallad vitsås eller fransk vitsås och är en sås som är gjord på smör, mjölk, mjöl och någon form av smaksättning. Den har sitt ursprung från Frankrike och uppfanns under Ludvig XIV tid. Man tror även att den är döp efter en av Ludvig XIV hovmästare, Louis de Béchameil, Marquis de Nointel någon gång mellan (1630-1703). Sannolikt har fransmännen i Ludvig XIV kök utvecklat ett äldre recept som de haft i ägo.

 Köttfärssås: Köttfärsen har många olika ingredienser, men den viktigaste ingrediensen är köttet. Köttet utvinner man från djur och det har man ätit så länge det har funnits liv på jorden. Såsen i köttfärssåsen däremot bestämmer man själv över, man får helt enkelt smaksätta köttet som man själv känner för och göra sin egna unika köttfärssås.

 Ost: Ost är en känd produkt sedan länge och man vet inte vem man ska säga kom på osten eftersom man både kan tillverka ost och återvinna ost ur en del djur. Det man vet är att osten redan hade uppkommit innan det Gamla testamentet. Det är en lång tid tillbaka. 

 

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: