CIBORUM INDEX

PANNKAKOR

Kategori: HUVUDRÄTT

Recept 4 portioner

 

Ingredienser

2½ dl vetemjöl

½ tsk salt

6 dl mjölk

3 ägg

3 msk smör

 

Gör såhär:

1.     Blanda mjöl och salt i en bunke.

2.     Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet.


3.     Vispa sedan i resten av mjölken och äggen.

4.     Låt gärna svälla i cirka 30 minuter.

5.     
Smält hälften av smöret i en stekpanna och vispa ner det i smeten.

6.     Använd resten av smöret till att steka tunna pannkakor.

 Ursprung:

Det finns olika definitioner var pannkakor kommer ifrån, en del hävdar att de kommer från Amerika som vi både förr och idag har influeras rätt mycket av. Men man tror på att pannkakorna rätteligen kommer från Frankrike där de har namnet ”crêpes” som betyder tunna pannkakor. Där säger man att maträtten uppkom när korsfarare red igenom Bretagne på väg hem från mellanöstern och introducerade föregångaren till ”crêpes”.

Till Sverige kom denna maträtt, pannkakan troligen redan på forntiden. Maträtten talats om i en skrift på svenska av Olaus Petri år 1538 för första gången som man vet. Emellertid vet man inte vad för slags pannkaka han prata om. Var det en smet bestående av ägg, mjöl, mjölk, (socker) och salt? Det är en fråga som idag inte finns något svar till, man får helt enkelt ha sin egen åsikt om den saken. 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: