BLÅBÄRSPAJ
Kategori: EFTERRÄTT

Recept
Ingredienser
125 gram smör
1 dl socker
3 dl mjöl
Blåbär
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Bred en ugnsform med smör.
3. Blanda socker, smör och mjöl tills degen blir smulig och stör sedan över smuldegen över blåbären.
4. Ställ in i ungen cirka 25 minuter.
Ursprung:
Paj är ett slags bakverk som både kan användas till huvudrätt eller efterrätt beroende vad pajen fylls med. En paj består oftast av en paj botten, en fyllning och något slags överdrag. Dock finns det olika varianter på pajer och en variant är smulpaj som inte har någon botten utan fyllningen läggs direkt i botten i en form och täcks sedan av en deg gjord på smör, socker, och mjöl som smulats samman. Smulpajen används vanligen vid efterrätts pajer. Till en smulpaj serveras ofta glass eller vaniljsås.
Blåbär: Blåbär började odlas under 1900-talet i Europa och Nordamerika. I Sverige är blåbär populära och plockas på sommaren då blåbär växter vilt i skogen.
Att blåbär är populärt och man blir blå på fingrarna vet alla men alla tänker inte på hur mycket som blåbär egentligen kan användas till. Blåbär till nära hands kan man göra marmelad, sylt, blåbärspaj, saft, kräm, te. Man kan även använda blåbär vid färgning av kläder. Förutom till mat och färgning används även blåbär som medicin. Blåbär har genom tiderna används som medicin mot olika åkommor. Till exempel har blåbärssoppa används i skidorter för att slippa förkylning. Blåbär ska även skydda mot stroke, bra för synen, förebygger diabetes och skyddar mot urinvägsinfektioner.