CIBORUM INDEX

KYCKLINGWOK

Kategori: HUVUDRÄTT

 
 

Recept 4-5 port

 

Ingredienser

3 kycklingfiléer

1 röd paprika

1 burk kokosmjölk

1 påse(500g) frysta wok grönsaker

1 SantaMaria chicken Thai Wok (spice mix)

½ blomkålshuvud

Sambal olec

Chilisås

En liten annans burk

 

Gör såhär:

1.     Strimla kycklingen i små tärningar och stek tills de är genomstekta.

2.     Häll i de frysta grönsakerna och paprikan.

3.     Låt puttra en stund innan ni häller i kokosmjölken, sambal olec, chilisåsen och spice mixen.

4.     Tillsätt sedan ananasen och låt koka i ytligare 5 minuter.

 

Ursprung:

Än idag är man inte riktigt säker på var woken har sitt ursprung men det har spekulerats att det är Kina som grundade maträtten. Idag lagas maträtten runt om i hela världen sås om i Sverige, Thailand och Indonesien. Länderna har sedan gjort om wokens ursprungsmetod som går ut på att man steker grönsaker och något form av kött i olika omgångar medan Thailand skär allt i olika storlekar så att blir klart samtidigt. Den wok som vi har i Sverige ser olika ut beroende på vad man tycker om att ha i. Till woken serveras ris eller antingen nudlar. 

Ris: Under många år har man forskat om riset och dess ursprung. Man har under de senaste 10 åren upptäckt att risets ursprung inte är från Kina som man alltid har trott utan det är från Sydkorea. Riset har där daterats till 13 000 år f.Kr. I Kina är riset bara daterat till 10 000-9 000 f.Kr. men eftersom man aldrig kan vara riktigt säker på om det finns äldre ris i Kina eller om det finns äldre ris i Sydkorea kan man bara anta utifrån de siffror de har idag och inte för all framtid.

Det finns två olika sorters risplantor ”bergris” och ”sumpris”. Sumpriset är en planta som växer i vatten, medan bergriset växer i åkermark. Båda plantorna behöver som alla andra plantor sol, syre och vatten också. Efter cirka ett år är risplantorna redo att plockas då de är cirka en meter höga.

 

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: