CIBORUM INDEX

BANANASPLIT

Kategori: EFTERRÄTT

Recept 2 portioner

 

Ingredienser

Vaniljglass

Två bananer

Chokladsås

Frysta bär

 

Gör såhär:

1.     Dela bananerna mitt itu på längden och lägg på en talrik.

2.     Lägg sedan 3 glasskulor mellan bananen och häll över chokladsås.

3.     Gardera sedan med frysta bär, i vårt fall hallon.

 

Ursprung:

Bananasplit är en dessert baserad på glass, banan och chokladsås man kan dekoreras med bär och nötter.  Bananasplit uppfanns av David Evans Strickler år1904 som även uppfann ”Sundaes”. Glassen spred sig sedan via student till student men även genom konferenser och brev.

Dock är det svårt att avgöra vem som skapade desserten då några män från Wilmington, Ohio, hävdar att i deras stad skapade desserten år 1907.  Ernest Hazard ville locka studenter till sitt café under vintern. Han startade en tävling för de anställda att komma fram med en ny glass. När ingen av hans anställda lyckades, delade han en banan på längden, kastade den i en avlång tallrik och skapade sin egen efterrätt.

Banan: Bananär en frukt som har sitt ursprung i Sydostasien. Under medeltiden trodde man att bananen var en kunskapsfrukt då Carl von Linné gav en banansort namnet ”Musa Paradisiaca”. Idag vet man att bananen är en utav världens äldsta kulturväxter som exporteras runt om i hela världen. Sverige började importera från Centralamerika då bananen hade spridit sig dit.

KYCKLINGWOK

Kategori: HUVUDRÄTT

 
 

Recept 4-5 port

 

Ingredienser

3 kycklingfiléer

1 röd paprika

1 burk kokosmjölk

1 påse(500g) frysta wok grönsaker

1 SantaMaria chicken Thai Wok (spice mix)

½ blomkålshuvud

Sambal olec

Chilisås

En liten annans burk

 

Gör såhär:

1.     Strimla kycklingen i små tärningar och stek tills de är genomstekta.

2.     Häll i de frysta grönsakerna och paprikan.

3.     Låt puttra en stund innan ni häller i kokosmjölken, sambal olec, chilisåsen och spice mixen.

4.     Tillsätt sedan ananasen och låt koka i ytligare 5 minuter.

 

Ursprung:

Än idag är man inte riktigt säker på var woken har sitt ursprung men det har spekulerats att det är Kina som grundade maträtten. Idag lagas maträtten runt om i hela världen sås om i Sverige, Thailand och Indonesien. Länderna har sedan gjort om wokens ursprungsmetod som går ut på att man steker grönsaker och något form av kött i olika omgångar medan Thailand skär allt i olika storlekar så att blir klart samtidigt. Den wok som vi har i Sverige ser olika ut beroende på vad man tycker om att ha i. Till woken serveras ris eller antingen nudlar. 

Ris: Under många år har man forskat om riset och dess ursprung. Man har under de senaste 10 åren upptäckt att risets ursprung inte är från Kina som man alltid har trott utan det är från Sydkorea. Riset har där daterats till 13 000 år f.Kr. I Kina är riset bara daterat till 10 000-9 000 f.Kr. men eftersom man aldrig kan vara riktigt säker på om det finns äldre ris i Kina eller om det finns äldre ris i Sydkorea kan man bara anta utifrån de siffror de har idag och inte för all framtid.

Det finns två olika sorters risplantor ”bergris” och ”sumpris”. Sumpriset är en planta som växer i vatten, medan bergriset växer i åkermark. Båda plantorna behöver som alla andra plantor sol, syre och vatten också. Efter cirka ett år är risplantorna redo att plockas då de är cirka en meter höga.

 

 

CHEESECAKE

Kategori: EFTERRÄTT

 Recept

 

Ingredienser

Botten

10 digestivekex

75 gram smör

 

Fyllning                           

300 gram Philadelphiaost

1½ dl kesella

3/4 dl socker

1 tsk vaniljsocker

rivet citronskal av en ½ citron

2 ägg gulor

 

Gör såhär:

1.     Sätt ugnen till 175 grader.

2.     Krossa kexen.

3.     Smält sedan smöret och rör ner det i en bunke tillsammans med kexen. Tryck ut massan i en form, 24 cm.

4.     Mixa samman philadelphiaost och kesella, socker, vaniljsocker, äggulor, citronskal och juice till en jämn smet. Häll smeten i en form.

5.     Grädda i ugnen i ca 20 – 30 min. Låt kallna (kylskåp) och gratinera med bär.

 

Ursprung: 

Cheesecake är en dessert från USA som ursprungligt kommer från Italien, Frankrike eller Tyskland. Kakan är baserad på grova kex som botten och färskost som fyllning och finns i många olika varianter. De vanligaste varianterna av cheesecake är en chokladvariant eller att tillsätta lime och hallon

 Färskost: Det finns flera sorters av färskost, den kan vara halvflytande som kvarg, kesella eller keso. Från Italien kommer färskost som mozzarella, mascarpone och ricotta. Från Grekland kommer fetaosten som är en sorts färskost. Från Frankrike kommer boursin och cantadou.

Kex: Kex är en blandning mellan bröd och kaka. Kanske är ofta tunna en ibland är de tjockare och har fyllning. Vissa kex är mer avsedda som ett slags alternativ till smörgås som man äter till som man äter till soppa. Några av dessa är Digistive och Tuc. Andra typer av kex är ett alternativ till kakor som man äter mer till kaffe, några exempel är Mariekex och Ballerina. 

 

TACOS

Kategori: HUVUDRÄTT

 

Recept 4 portioner

 

Ingredienser

600 gram köttfärs

Taco krydda

Salsa sås

Crème fraiche

Grönsaker som du vill ha

Pitabröd

 

Gör såhär:

1.     Stek köttfärsen i en kastrull tills den är brun och häll i tacokryddan.

2.     Låt puttra tills vätskan har försvunnit och ta bort köttfärsen från plattan.

3.     Skär de grönsaker du vill ha i din tacos och värm pitabröden och servera sedan med crème fraiche och salsa sås.

 

Ursprung:

Tacoskommerursprungligen från Spanien där det är ett sätt att äta olika maträtter i ett bröd bakat på majs-eller vetemjöl principen bygger på att

brödet fylls och äts för hand, så kallad plockmat. Brödet kan man t ex. fylla med köttfärssås, gurka, tomat, majs, paprika och min (Greta) favorit banan. 

Köttfärssås: Köttfärssåsen har många olika ingredienser, men den viktigaste ingrediensen är köttet. Köttet utvinner man från djur och det har man ätit så länge det har funnits liv på jorden. Såsen i köttfärssåsen däremot bestämmer man själv över, man får helt enkelt smaksätta köttet som man själv känner för och göra sin egna unika köttfärssås.

Gurka: Gurkan är en grönsak som man ursprungligen började odla i Indien. Man har forskat tillbaka i tiden och tror att indierna började odla gurkan 4000 till 5000 år sedan.  

Tomat: Tomat  är en bär ätlig frukt som man mestadels idag kategoriserar som en grönsak. Man vet likaså att tomaten har sitt ursprung i Peru, Sydamerika och att Inkafolket såg tomaten som en stor tillgång. Vad man vet började man också odla tomater i Mexiko 700 f. Kr. och några år hundraden efter det kom tomaten till Norden. 

Majs: Majs har man spårat till Centralamerika, det är där den har sitt ursprung. Till Europa kom majsen på 1500-talet då Christofer Columbus tog med den hem efter sin resa till vad han trodde var Indien. 

Paprika: Paprika är även kallad spansk peppar och tillhör den milda grenen av familj chilifrukter. Den har sitt ursprung i Sydamerika, men precis som majsen tog Christofer Columbus med även paprikan till Europa. Idag odlas den i stora mängder i Spanien. 

 Banan: Banan är en frukt som har sitt ursprung i Sydostasien. Under medeltiden trodde man att bananen var en kunskapsfrukt då Carl von Linné gav en banansort namnet ”Musa Paradisiaca”. Idag vet man att bananen är en utav världens äldsta kulturväxter som exporteras runt om i hela världen. Sverige började importera från Centralamerika då bananen hade spridit sig dit. 

FYLLD PAPRIKA

Kategori: FÖRRÄTT

Recept 4 portioner

 

Ingredienser

200 gram köttfärs

2 röda paprikor

1 dl crème fraiche

½ dl sweet chili sås

1 lök

 

Gör såhär:

1.     Sätt ugnen på 200 grader.

2.      Fräs löken i en kastrull och tillsätt köttfärsen och stek tills den är färdig.

3.     Tillsätt sedan crème fraichen, chilisåsen, salt och peppar och låt stå och puttra en stund.

4.     Dela och kärna ut paprikorna så att du får fyra halvor.

5.     Smörj en form och lägg i paprikorna och fyller där efter paprikorna med köttfärssåsen och sätt in i ugnen i 20 minuter.

Ursprung:

Fylld paprikakommer ursprungligen från Ungern och var många år deras nationalrätt. Ungern är känd för både paprika och kötträtter.

Köttfärssås: Köttfärssåsen har många olika ingredienser, men den viktigaste ingrediensen är köttet. Köttet utvinner man från djur och det har man ätit så länge det har funnits liv på jorden. Såsen i köttfärssåsen däremot bestämmer man själv över, man får helt enkelt smaksätta köttet som man själv känner för och göra sin egna unika köttfärssås. 

 Paprika: Paprika är även kallad spansk peppar och tillhör den milda grenen av familj chilifrukter. Den har sitt ursprung i Sydamerika, men precis som majsen tog Christofer Columbus med även paprikan till Europa. Idag odlas den i stora mängder i Spanien. 

PANNKAKOR

Kategori: HUVUDRÄTT

Recept 4 portioner

 

Ingredienser

2½ dl vetemjöl

½ tsk salt

6 dl mjölk

3 ägg

3 msk smör

 

Gör såhär:

1.     Blanda mjöl och salt i en bunke.

2.     Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet.


3.     Vispa sedan i resten av mjölken och äggen.

4.     Låt gärna svälla i cirka 30 minuter.

5.     
Smält hälften av smöret i en stekpanna och vispa ner det i smeten.

6.     Använd resten av smöret till att steka tunna pannkakor.

 Ursprung:

Det finns olika definitioner var pannkakor kommer ifrån, en del hävdar att de kommer från Amerika som vi både förr och idag har influeras rätt mycket av. Men man tror på att pannkakorna rätteligen kommer från Frankrike där de har namnet ”crêpes” som betyder tunna pannkakor. Där säger man att maträtten uppkom när korsfarare red igenom Bretagne på väg hem från mellanöstern och introducerade föregångaren till ”crêpes”.

Till Sverige kom denna maträtt, pannkakan troligen redan på forntiden. Maträtten talats om i en skrift på svenska av Olaus Petri år 1538 för första gången som man vet. Emellertid vet man inte vad för slags pannkaka han prata om. Var det en smet bestående av ägg, mjöl, mjölk, (socker) och salt? Det är en fråga som idag inte finns något svar till, man får helt enkelt ha sin egen åsikt om den saken.