CIBORUM INDEX

LASAGNE

Kategori: HUVUDRÄTT


 

Recept

 

Ingredienser

400g köttfärs

1 st gul lök

2 st vitlöksklyftor

Smör

400g krossade tomater

2 msk tomatpuré

2 tsk oregano, basilika, timjan

Svartpeppar

1 st köttbuljontärning

Cirka 10 st lasagneplattor 

 

Ostsås:

3 msk vetemjöl

7 dl mjölk

3 dl riven ost

½ tsk salt

 

Gör såhär:

1.     Sätt ugnen på 225 grader.

2.     Skala och hacka löken och vitlöken och stek det lätt i en stekpanna med lite smör.

3.     Lägg därefter i köttfärsen och stek till du får en brun färg under omrörning.

4.     Tillsätt därpå krossade tomater, tomatpuré, kryddorna samt buljongtärningen.

5.     Låt köttfärssåsen stå och koka i några minuter innan den får stå och svalna en stund.

 

Ostsåsen:

1.     Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. När klumparna är borta häller du i resten av mjölken och låt koka 3 min under omrörning.

2.     Rör ner osten och saltet innan du varvar köttfärssåsen, ostsåsen och lasagneplattorna i en smord form.

3.     Strö över resten av osten och såsen och grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 min.

 

Ursprung:

Lasagne görs på pastaplattor, béchamelsås, ost och köttfärssås och enligt de uppgifter som finns tror man att lasagnen har sitt ursprung från en snarlik rätt kallad ”Loseyns”. Den maträtten kommer från det engelska hovet under Rikard II:s tid under 1300-talet. Man tror sedan att vi människor har utvecklat rätten och fått fram lasagnen.

Pastaplattorna: Pastaplattorna är gjorda på för det mesta durumvetemjöl, ägg och vatten. Det finns även en billigare variant där man inte använder ägg och har ett mjöl med lägre proteinhalt. Men i alla fall är man inte säker på vart pastan kommer ifrån, men man vill/jag vill säga att pastan är från Italien som alla Italienare också även skulle hålla med om. Men man är inte säker för både araberna och kineserna påstår att de uppfann pastan och tog med den till Italien. Än så länge tror man mest på kineserna då det hela tyder på att de uppfann pastan 2000 f. Kr. Alla länder tror självklart att det är deras land som har uppfunnit pastan.

 Béchamelsås: Béchamelsåsen även kallad vitsås eller fransk vitsås och är en sås som är gjord på smör, mjölk, mjöl och någon form av smaksättning. Den har sitt ursprung från Frankrike och uppfanns under Ludvig XIV tid. Man tror även att den är döp efter en av Ludvig XIV hovmästare, Louis de Béchameil, Marquis de Nointel någon gång mellan (1630-1703). Sannolikt har fransmännen i Ludvig XIV kök utvecklat ett äldre recept som de haft i ägo.

 Köttfärssås: Köttfärsen har många olika ingredienser, men den viktigaste ingrediensen är köttet. Köttet utvinner man från djur och det har man ätit så länge det har funnits liv på jorden. Såsen i köttfärssåsen däremot bestämmer man själv över, man får helt enkelt smaksätta köttet som man själv känner för och göra sin egna unika köttfärssås.

 Ost: Ost är en känd produkt sedan länge och man vet inte vem man ska säga kom på osten eftersom man både kan tillverka ost och återvinna ost ur en del djur. Det man vet är att osten redan hade uppkommit innan det Gamla testamentet. Det är en lång tid tillbaka. 

 

 

BLÅBÄRSPAJ

Kategori: EFTERRÄTT

 

Recept

 

Ingredienser

125 gram smör

1 dl socker

3 dl mjöl

Blåbär

 

Gör såhär:

1.     Sätt ugnen på 225 grader.

2.     Bred en ugnsform med smör.

3.     Blanda socker, smör och mjöl tills degen blir smulig och stör sedan över smuldegen över blåbären. 

4.     Ställ in i ungen cirka 25 minuter.

 

Ursprung: 

Paj är ett slags bakverk som både kan användas till huvudrätt eller efterrätt beroende vad pajen fylls med.  En paj består oftast av en paj botten, en fyllning och något slags överdrag. Dock finns det olika varianter på pajer och en variant är smulpaj som inte har någon botten utan fyllningen läggs direkt i botten i en form och täcks sedan av en deg gjord på smör, socker, och mjöl som smulats samman. Smulpajen används vanligen vid efterrätts pajer. Till en smulpaj serveras ofta glass eller vaniljsås.

Blåbär: Blåbär började odlas under 1900-talet i Europa och Nordamerika. I Sverige är blåbär populära och plockas på sommaren då blåbär växter vilt i skogen.

Att blåbär är populärt och man blir blå på fingrarna vet alla men alla tänker inte på hur mycket som blåbär egentligen kan användas till. Blåbär till nära hands kan man göra marmelad, sylt, blåbärspaj, saft, kräm, te. Man kan även använda blåbär vid färgning av kläder. Förutom till mat och färgning används även blåbär som medicin. Blåbär har genom tiderna används som medicin mot olika åkommor. Till exempel har blåbärssoppa används i skidorter för att slippa förkylning. Blåbär ska även skydda mot stroke, bra för synen, förebygger diabetes och skyddar mot urinvägsinfektioner.

HAMBURGARE

Kategori: HUVUDRÄTT

 

Recept

 

Ingredienser

Hamburgare

Hamburgerbröd

1 tomat

1 rödlök

1/2 salladshuvud 

1 paprika

Ost

Senap och ketchup 

Hamburger dressing

 

Gör såhär: 

1.     Stek hamburgarna tills de är genomstekta och skär grönsakerna i skivor.

2.      När hamburgarna nästan är klara lägg på en skiva ost som får smälta på toppen.

3.     Fyll sedan din hamburgare i vilken ordning du vill. 

 

Ursprung: 

Hamburgaren är en utav de vanligaste maträtter på grillen och idag lagas hamburgaren runt om i hela världen. De flesta människor har även sin egen nisch på hamburgaren och det gör att alla hamburgare blir olika.

 Den första hamburgaren tror man kommer från folket Mongolerna runt 1100-talet, då folket red väldigt mycket och inte hade tid att tillaga mat. De la de råbiffar av får- och lammfärs under hästsadeln där färsen mörades av hästen svett. Därefter åt de på hästryggen. År 1238 gjorde Monologerna en invasion i Ryssland och införlivade hamburgaren där, fast i Ryssland kallades hamburgare ”Steak Tartar”.

Efter ett antal århundraden tog tyska handelsmän med sig hamburgaren till Tyskland. Från Tysklands hamnar spreds sig hamburgaren över hela världen, till och med till Amerika. Alla har skapat sin egen variation av hamburgaren då de har valt att antingen ta bort eller lägga till ingredienser.

Idag är McDonald’s den mest kända restaurang där man säljer hamburgare, restaurangen finns över hela världen. Man började sälja hamburgare år 1956, då man över gick från varmkorv till hamburgare. Big Mac infördes år 1968 och därefter kan man säga att hamburgaren blev en kändis som alla ville ha. 

Tomat: Tomatär en bär ätlig frukt som man mestadels idag kategoriserar som en grönsak. Man vet likaså att tomaten har sitt ursprung i Peru, Sydamerika och att Inkafolket såg tomaten som en stor tillgång. Vad man vet började man också odla tomater i Mexiko 700 f. Kr. och några år hundraden efter det kom tomaten till Norden.

 Lök: Löken kommer ursprungligen från Centralasien. I Kina odlades löken redan för 3000 år sedan och i Egypten finns det avbildningar av löken i pyramiderna. Romarna förde löken till Nordeuropa och Christopher Columbus förde den sedan vidare till Amerika.