CIBORUM INDEX

TACOCHIPS MED SÅS

Kategori: FÖRRÄTT

Salsa recept

 

Ingredienser

1 rödlök

1/2 gurka

2 tomater

1 äpple

Chilifrukt (styrka efter smak)

1/2 tsk salt

2 lime 

 

Gör så här:

1.     Hacka rödlök, gurka, tomat, äpple och chili. Blanda.

2.     Strö på salt, pressa över lime.

3.     Låt stå i minst en halvtimme, gärna längre.

Ursprung:

Guacamole: Guacamole är en kall sås som kommer från det mexikanska köket. Såsen används till maträtter som tacos, i sallad men även som dipp.

Guacamolen består av mosad avokado som sedan blandas med vitlök, tomat, koriander och chili.

 

Avokado: Avokado är en lagerväxt som tros ha uppstått i södra Mexiko men innan européerna kom så odlades den i centrala Peru. Idag odlas avokadon över hela världen.

Crème Fraiche: Crème Fraiche är grädde som har syrats med en bakteriekultur men är inte lika syrlig som gräddfil.  Cream Fraiche etablerades i Frankrike i början på 1900-talet men är idag vanlig i de flesta länderna. Sverige har gjort om sin varit så den är inte lika yoghurtaktig som originalet.

 Salsasås: Salsasåsen kommer ursprungligen från Mexiko och sås fick namnet på grund av att salsa betyder sås på spanska. Idag som man vet finns såsen näst intill i varje land över hela världen. Men den har lite olika variationer, den ursprungliga såsen består av lök, vitlök, chili och tomat. Den är ganska stark.

I Amerika har salsasåsen blivit mer populär än tomatketchupen, det för att såsen har låga värden av kolesterol, fett och kalorier.

 

 

 

 

ENCHILADAS

Kategori: HUVUDRÄTT

 

Recept 7-8 portioner

 

Ingredienser

2 gula lökar

6 vitlöksklyftor

4 paprikor

2 msk olja

1000 g krossade tomater

2 tsk salt

2 krm kajennpeppar

2 tsk spiskummin

760 g kidneybönor

16 små tortillabröd (8 st motsvarar 200 g)

4 dl riven ostar

3 dl gräddfil

 

Gör såhär:

1.     Sätt ugnen på 250˚C.

2.      Skala och hacka lök och vitlök. Skölj, kärna ur och tärna paprikorna.

3.     Fräs lök, vitlök och paprika i oljan i en gryta. Rör ner tomaterna, krydda med salt, kajennpeppar och spiskummin. Låt koka ca 10 min. Skölj bönorna och låt dem rinna av, blanda ner dem i tomatröran.

4.     Fördela röran på tortillabröden och rulla ihop dem. Lägg rullarna i en ugnssäker form. Strö över osten och gratinera högt upp i ugnen ca 10 minuter.

5.     Servera med gräddfil.

 

Ursprung:

Enchiladas är en Mexikans maträtt som är består av fyllda ihoprullade majsbröd(tortillas) som sedan täcks med sås och ost och gratineras i ugnen. Idag är man lite osäker vart ifrån enchiladas kommer men en del fakta säger att den ursprungligen från Mexiko. Till en början var enchiladas en maträtt som såldes på gatan som bara bestod av tortillas som doppades i chilisås. Idag har den utvecklas något enormt och det finns flera olika variationer. 

Tortilla: I Spanien ärtortilla en omelett medan i Mexiko är det ett runt majstunnbröd. Traditionellt klappas brödet för hand av majsmjöls deg av majs, vatten och salt som sedan steks sedan i en stekhäll kallad comál. Brödet steks två gånger på enda sidan och en gång på andra sidan. Idag är det inte lika vanligt att man steker brödet utan man gör dem i en maskin så kallad tortillerias

Förutom i enchiladas så används tortilla i andra maträtter som tacos. I Sverige bakar man brödet på vetemjöl istället på majsmjöl.  Ibland görs tortillan på vitt majsmjöl.

Chilipeppar: Chilipeppar är en spansk peppar och används både färska, torkade eller rökta. Chilin innehåller capsaicin som gör att den smakar starkt.  Chilin har varit en del av amerikanska konsten sedan 7500 f.Kr. Christopher Columbus var den första som upptäckte chilin i Västindien och kallade den för ”peppar” eftersom att den hade en kryddig, varm och stark mat som annan peppar. När chilin infördes i Europa så började  den odlas i spanska trädgårdar och i kloster där munkarna upptäckte att chilin kunde användas istället för svartpeppar som var dyrt. Chilin kom till Spanien 1493 när Columbus och Diego Álavrez Chanca åkte till Västindien Efter det har Chilin spridits runt om i världen och idag odlas den runt om i världen.