CIBORUM INDEX

CRÉME BRULEE

Kategori: EFTERRÄTT

Recept 4 portioner

 

Ingredienser

6 st äggulor 

2 dl vispgrädde 


3 dl mjölk 


80 g socker 


1 st vaniljstång 

 

Till karamellisering

2 msk farinsocker 
2 msk strösocker

 

Gör såhär

1.     Sätt ugnen på 180 grader.

2.     Dela vaniljstången och skrapa ur den. Rör sedan ner vaniljstången med lite av strösockret i en kastrull. Tillsätt grädden och mjölken och värm upp.

3.     Blanda äggulor och resten av sockret i en bunke. Vispa lätt. Häll sen över gräddblandningen och fortsätt att vispa tills allt blandat sig.

4.     Smöra 4 små formar. Ta bort vaniljstången och häll upp blandningen i formarna. Ställ dem i en långpanna med hett vatten upp till halva höjden på formarna. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter eller tills de har stelnat.

5.     Ta ut formarna och låt dem kallna. Sätt ugnen på 250 grader grillvärme.

6.     Strö farinsocker och strösocker över formarna. Gratinera formarna tills de får en gyllenbrun färg, cirka 10 minuter.

7.     Serveras direkt.

 

Ursprung:

Crème Brulee kommer ursprungligen från Frankrike och visades sig först i François Massialots kokbok från 1691.  Det är ännu lite oklart om desserten faktiskt kommer från Frankrike eller om den kommer från Spanien eller England då det finns några efterrätter son liknar Créme Bruleen. Två exempel är Crema catalana och flan som är lika i konsistensen och utseende.