CIBORUM INDEX

CHEESECAKE

Kategori: EFTERRÄTT

 Recept

 

Ingredienser

Botten

10 digestivekex

75 gram smör

 

Fyllning                           

300 gram Philadelphiaost

1½ dl kesella

3/4 dl socker

1 tsk vaniljsocker

rivet citronskal av en ½ citron

2 ägg gulor

 

Gör såhär:

1.     Sätt ugnen till 175 grader.

2.     Krossa kexen.

3.     Smält sedan smöret och rör ner det i en bunke tillsammans med kexen. Tryck ut massan i en form, 24 cm.

4.     Mixa samman philadelphiaost och kesella, socker, vaniljsocker, äggulor, citronskal och juice till en jämn smet. Häll smeten i en form.

5.     Grädda i ugnen i ca 20 – 30 min. Låt kallna (kylskåp) och gratinera med bär.

 

Ursprung: 

Cheesecake är en dessert från USA som ursprungligt kommer från Italien, Frankrike eller Tyskland. Kakan är baserad på grova kex som botten och färskost som fyllning och finns i många olika varianter. De vanligaste varianterna av cheesecake är en chokladvariant eller att tillsätta lime och hallon

 Färskost: Det finns flera sorters av färskost, den kan vara halvflytande som kvarg, kesella eller keso. Från Italien kommer färskost som mozzarella, mascarpone och ricotta. Från Grekland kommer fetaosten som är en sorts färskost. Från Frankrike kommer boursin och cantadou.

Kex: Kex är en blandning mellan bröd och kaka. Kanske är ofta tunna en ibland är de tjockare och har fyllning. Vissa kex är mer avsedda som ett slags alternativ till smörgås som man äter till som man äter till soppa. Några av dessa är Digistive och Tuc. Andra typer av kex är ett alternativ till kakor som man äter mer till kaffe, några exempel är Mariekex och Ballerina. 

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: